Υψηλή πίεση στον λέβητα αερίου, πιθανές αιτίες και τι μπορείς να κάνεις
February 16, 2024
Υψηλή πίεση λέβητα αερίου

Η πίεση που δείχνει το μανόμετρο το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω στον λέβητα σας είναι η πίεση του νερού που κυκλοφορεί εντός του λέβητα αερίου. Ουσιαστικά είναι η ισορροπία μεταξύ αέρας και νερού εντός του δικτύου σωληνώσεων. Αν η πίεση είναι παραπάνω από την προβλεπόμενη αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην θέρμανση του νερού χρήσης και του νερού των θερμαντικών σωμάτων ακόμα και προβλήματα στον ίδιο τον λέβητα.

 

 

Είναι σημαντική η πίεση στον λέβητα αερίου και γιατί;

 

Η «πίεση του λέβητα» αναφέρεται στην πίεση του νερού μέσα στο λέβητα. Η ισορροπία νερού και αέρα, μέσα στο μηχάνημα, καθορίζει την πίεση του λέβητα και αυτή πρέπει να διατηρείται σε λογικό επίπεδο για να διασφαλιστεί ότι ο λέβητας είναι ασφαλής κατά την λειτουργία όσο αφορά την ασφάλεια σας αλλά και την ίδια την ποιότητα λειτουργίας γενικά. Η πίεση του λέβητα λαμβάνει χώρα στους σωλήνες αλλά και τα εξαρτήματα του λέβητα και για αυτόν τον λόγο μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν η πίεση είναι υπερβολικά υψηλή. Αν πρέπει να μειώσετε την πίεση του λέβητα σας και να την επαναφέρετε στα κανονικά επίπεδα τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και πιστοποιημένο εγκαταστάτη και συντηρητή λεβητών αερίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και αντικατάσταση του λέβητα με έναν καινούριο.

 

 

Πως να διαβάσεις την πίεση σε έναν λέβητα αερίου

 

Στο κάτω μέρος του λέβητα αερίου όπου υπάρχουν οι σωληνώσεις θα δείτε και ένα μανόμετρο το οποίο αναγράφει την  πίεση του λέβητα αερίου. Στους περισσότερους λέβητες είναι εύκολο να δεις αν η πίεση του λέβητα είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω των χρωματικών ενδείξεων που έχουν οι αριθμοί που ανήκουν στις φυσιολογικές ζώνες πίεσης (πράσινη ζώνη) η τις υψηλές ζώνεις πίεσης (κόκκινες ζώνες).

Ποια είναι η σωστή πίεση σε έναν λέβητα αερίου

 

Υψηλή πίεση λέβητα αερίου-το μανόμετρο

 

Ο λέβητας πρέπει να λειτουργεί με πίεση από 1 μέχρι 1,5 bar όπου σε αυτό το εύρος είναι και η πράσινη ζώνη του μανομέτρου. Αν η πίεση του λέβητα πέσει η ανέβει πάνω από αυτά τα επίπεδα τότε ο λέβητας θα πρέπει να κλείσει αυτόματα για λόγους ασφαλείας.

Καμιά φορά οι υψηλές πιέσεις δεν αποδεικνύουν και κάποιο πρόβλημα στον λέβητα αλλά μπορεί να ανέβει η πίεση όταν οι απαιτήσεις για ζεστό νερό ανέβουν πολύ. Αν για παράδειγμα έχετε “ανάψει” συγχρόνως τα καλοριφέρ και χρησιμοποιείτε ζεστό νερό χρήσης σε μπάνιο και κουζίνα συγχρόνως. Αν όμως η πίεση του λέβητα αερίου είναι πάνω από 2,5 bar αλλά χωρίς να ισχύει κάτι από τα παραπάνω τότε αυτό είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος.

 

Συνηθισμένες αιτίες υψηλής πίεσης λέβητα αερίου.

 

Καταρχάς εδώ πρέπει να σας πούμε ότι αν η υψηλή πίεση στον λέβητα αερίου αν αποτελεί συχνό φαινόμενο τότε μάλλον θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιον πιστοποιημένο τεχνικό λέβητα αερίου διότι δεν φυσιολογικό φαινόμενο μια τόσο συχνή άνοδος πίεσης στο σύστημα του λέβητα.

 

Ο λέβητας αερίου ίσως χρειάζεται αντικατάσταση η είναι πολύ παλιός.

 

Μετά από πολλά χρόνια χρήσης ο λέβητας είναι φυσιολογικό να μην λειτουργεί σωστά και τα κόστη συντήρησης του να είναι και υψηλά και πολλές φορές τα ανταλλακτικά να μην μπορούν να βρεθούν. Επομένως ίσως η αντικατάσταση του να αποτελεί μονόδρομο.

 

Συνήθεις λόγοι της υψηλής πίεσης στον λέβητα αερίου

 

Στατιστικά ως τεχνικοί αυτό που έχουμε συναντήσει είναι ότι συνήθως το δοχείο διαστολής και η βαλβίδα εκτόνωσης είναι οι λόγοι που υπάρχει άνοδος πίεσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καλέσετε αμέσως έναν τεχνικό αμέσως για να  σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή λύση και να διατηρήσετε τον λέβητα σας σε καλή λειτουργία και το σπίτι σας ασφαλές.

 

Πως μπορείτε μόνοι σας να μειώσετε την πίεση μέχρι να έρθει ο τεχνικός να κάνει τον έλεγχο

 

Δοκιμάστε να κάνετε μια εξαέρωση τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) και αφήστε να τρέξει νερό από την βαλβίδα εξαέρωσης ενός καλοριφέρ. Αυτό θα ρίξει πολύ σύντομα την πίεση στο δίκτυο του λέβητα. Να έχετε τοποθετήσει πετσέτες στο πάτωμα γύρω από το καλοριφέρ διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τρέξει λίγο νερό στο πάτωμα.

 

Σχετικό περιεχόμενο

Συντήρηση λέβητα αερίου BAXI

Υδραυλικός με θερμική κάμερα

Θα μας βρείτε στο: 2310 756 756

N

24 ώρες διαθέσιμοι!

N

Κλείστε άμεσα ραντεβού